Cajon

In de 19e eeuw is dit bijzondere instrument ontstaan. Muzikanten die het verboden werd om op hun trommels te spelen, gingen op kistjes muziek maken. Deze kistjes worden cajonito’s genoemd en worden vooral in de flamengomuziek gebruikt.

In deze workshop leren de leerlingen de basislagen van het cajonspelen en wordt er een Latijns-Amerikaans ritme aangeleerd. De leerlingen worden betrokken bij ieder onderdeel van het samenspelen, waaronder het aftellen voor de groep als start van het muziekstuk.

Opbouw
De ontstaansgeschiedenis van de cajon wordt verteld. Daarna krijgen de leerlingen kort uitleg over de mogelijkheden van het instrument en gaan ze aan de slag met de verschillende onderdelen van het Latijns-Amerikaanse ritme. Er worden ook solo's gespeeld. Samen een vrolijk ritme slaan is het uiteindelijke doel van de workshop.

Leerdoelen

  • De leerlingen krijgen kennis van een waarschijnlijk voor hen onbekend instrument.
  • Ze leren over de oorsprong van dit instrument en leren de basislagen van de cajon spelen.
  • De leerlingen leren experimenteren met ritmes en zich op muzikaal gebied te uiten.
  • Ze leren naar elkaar te luisteren in het samenspelen en leren dat alleen met samenwerken er een mooi ritme ontstaat.
Benieuwd naar meer informatie over de workshop Cajon voor middelbare scholen? Ga dan naar Kleinkunstig.nl voor de meest actuele opzet! Voor informatie over workshops voor primair onderwijs, ga dan naar Grotebroer.com. Hier vind je alle informatie over workshops voor basisscholen.


Extra informatie

Duur
60, 75, 90, 100 of 120 minuten

Deelnemers
Van 10 tot ~20 leerlingen

Benodigdheden
De voorkeur gaat uit naar een ruime locatie die niet ver van een ingang is. Houd rekening met enig geluidsoverlast in aangrenzende ruimtes.

Wat verzorgen wij
Onze workshopdocent neemt alle instrumenten en overige materialen mee.

Materiaalkosten
Voor de huur van de instrumenten rekenen wij €125,00 materiaalkosten.


Contact