Capoeira

Dans, vechtkunst en acrobatiek komen op een prachtige manier samen in deze kunstvorm. Capoeira is ontstaan bij de Afrikaanse slaven in Brazilie. De slaven mochten niet vechten, maar wel dansen.

De muziek is een belangrijk onderdeel van deze vechtkunst. Hiermee ontstaat het ritme waar de bewegingen op worden gemaakt. De bewegingen worden getoond in de Roda. Dat is een kring van mensen die om de dansers heen staan.

Opbouw
De ervaren Capoeiradocent geeft informatie over de cultuur en traditie van Capoeira, over de muziek, de instrumenten en de liedteksten. Na een warming-up worden er diverse onderdelen van Capoeira geoefend: de verschillende vecht-en verdedigingstechnieken en de acrobatische bewegingen. Capoeira is een diverse workshop omdat de muziek en bewegingen hand in hand gaan en elkaar versterken. Dit komt in samenhang aan de orde, wat deze workshop tot een perfect voorbeeld van een multidisciplinaire workshop maakt.

Als afsluiting wordt er in de Roda gedanst. In deze kring wordt muziek gemaakt, gedanst, geklapt en gezongen. Een prachtige spetterende afsluiting waarbij de deelnemers de aangeleerde bewegingen aan elkaar laten zien.

Leerdoelen

  • De leerlingen leren over de ontstaansgeschiedenis van Capoeira, over de Braziliaanse cultuur en traditie die daarin tot uiting komen.
  • Er worden basistechnieken aangeleerd zowel wat betreft vechtkunst als de acrobatische bewegingen die bij Capoeira horen. Met het aanleren van deze bewegingen worden leerlingen meer weerbaar en wordt er aan hun zelfvertrouwen gewerkt.
  • Omdat er steeds in tweetallen gedanst wordt en deze dansers op elkaar leren te reageren, leren de leerlingen goed te kijken, te anticiperen en te reageren op de ander. Ook leren ze samenwerken in de Roda.
Benieuwd naar meer informatie over deze workshop? Ga dan naar onze website met de meest actuele opzet!


Extra informatie

Duur
60, 75, 90, 100 of 120 minuten

Deelnemers
Van 10 tot ~30 leerlingen

Benodigdheden
Gymzaal of ruim lokaal. Leerlingen dragen bij voorkeur sportkleding.

Wat verzorgen wij
De workshopdocent zorgt voor een geluidsinstallatie en muziekinstrumenten.

Materiaalkosten
Geen


Contact